fredag 15 maj 2009

Världen måste stödja det burmesiska folket


Burmas militärregim har återigen visat sitt förakt för de mänskliga rättigheterna.
Gång på gång visar militärjuntor och diktaturregimer i världen att de är kapabla att slå skoningslöst mot det egna folket för att behålla makten. Att skjuta civila, obeväpnade människor är ett brott mot all civilisation och alla människliga rättigheter. Militärjuntan i Burma tvekade inte att använda våld mot tusentals fredliga munkar och civila demonstranter.
Olof Palme sa: ”Folkets längtan efter frihet kan i det långa loppet inte slås ner. Den kommer att leva och segra till sist” Ingen diktatur varar för evigt. Man kan döda en människa man kan döda tiotusen, hundratusen men man kan aldrig döda ett folks kamp för frihet.
EU måste visa en total enighet i att demokratier inte tolererar de vansinnesdåd utförda av militärdiktaturer. Solidaritet med oppositionen i Burma är ett måste för oss alla som erkänner demokratin som det enda samhällsskicket.
Varje demokrati har en moralisk skyldighet att stå upp och försvara varje kamp för frihet. Det är en fråga om solidaritet. Finns inte den solidariteten är människligheten illa ute.
Mänskliga rättigheter och demokrati måste vara viktigare än ekonomiska intressen. Sverige måste tillsammans i EU och i FN fortsätta att kämpa för att FN agera hårdare mot Burma.
Socialdemokraterna kräver ett omedelbart frisläppande av Aung San Suu Kyi.
Carl Bildt och regeringen måste driva på så att EU agerar mer kraftfullt för att alla politiska fångar ska släppas och för kampen för fria hemliga demokratiska val i Burma.

1 kommentarer:

Charles sa...

Jag har läst flera bloggar om detta. En fråga där alla partier verkar vara överens, ändå händer ingenting av värde.
En blogg beskriver EU´s engagemang som att koka soppa på en spik. USA och FN hotar med sanktioner men med Kina som bundsförvant kan Burma fortsätta sitt folkförtryck utan att egentligen riskera nåt. Skulle Kina ställa sig positiva till sanktioner mot Burma, har de genast Tibet på dagordningen. En fråga de är väl medvetna om!
Här krävs kurrage ett ståndaktigt motstånd av omvärlden oavsett vilka handelsavtal som står på spel. Fast det verkar som om att när det kommer till kritan är både OS och handelsavtal viktigare än människor.

Skicka en kommentar