torsdag 9 april 2009

Mugabe och världens svagaste valuta ”Zimbabwedollarn”


Nyligen fick vi i Riksdagens utrikesutskott besök av Världsbankens landdirektör Michael Baxter. Bland annat fick vi information om arbetet i Sveriges samarbetsländer och även om hur den finansiella krisen påverkar länder i Afrika. Som illustration av hyperinflationen som har drabbats Zimbabwe visade Michael Baxter oss en ny hundratrillionsedel utfärdad av Zimbabwes centralbank.
Robert Mugabe och hans centralbank tror att sådana sedlar skulle kunna mildra landets akuta brist på kontanter, som orsakats av den skenande inflationen. Den officiella inflationssiffran är 230 miljoner procent. Hyperinflationen obegripliga hög, hur stor den är nu nästan omöjligt att veta, det talas om sextiljoner procent, alltså en etta och 21 nollor.
Sedan det blev möjligt att betala med andra valutor än Zimbabwiska dollar kollapsade den lokala valutan i Zimbabwe. Det är inte bara stigande priser och valutan som förlorar värde utan även landets aktiebörs tvingats stänga efter massiv spekulation. Inflationen i Zimbabwe börjar bli som en cancer, äter upp landet resurser inifrån och i allt snabbare takt adderas fler nollor på Mugabes luftvaluta.
Märkligt att Mugabe anser att världens ekonomiska regler inte behöver tillämpas på Zimbabwe. Sådana uttalanden har sänt Zimbabwe mot stupet. Bakom valutaproblemen ligger en djup ekonomisk kris. Landet är bankrutt, över 90 procent av Zimbabwes befolkning är arbetslösa. Mer än hälften av landets invånare är hungriga och behöver nödhjälp. Fattigdom och sjukdomar som koleraepidemi gör livet än svårare för folket. Över en miljon barn är föräldralösa på grund av aids.
Zimbabwierna slåss varje dag mot stigande priser, dygnets 24 timmar räcker inte till för att anskaffa mat och få tag i bränsle. Situationen i Zimbabwe är utomordentligt svår, humanitärt, politiskt, socialt och ekonomiskt. Landet är totalitärt styrt med obefintlig press- och yttrandefrihet. Det är välkänt att de mänskliga rättigheterna inte respekteras av diktatorer som Mugabe.
Det luttrade folk i Zimbabwe har svårt med de mest elementära saker som varje människa har rätt till. Deras despot har berövat dem all värdighet och anständighet som människor. Mugabes brott mot sitt folk är det värsta som det zimbabwiska folket fått uppleva. Denna tyrann har omvandlat sitt land från Afrikas kornbod till misär, ett elände som förvärras för varje dag han finns vid makten.
FN och EU måste intensifiera sitt arbete och utöva rejäla påtryckningar mot Mugabes regim, samt sätta press på AU(Afrikaniska unionen) framför allt länder som räknas till demokratier, att ansluter sig till den kritik som både FN och EU har framfört mot Mugabe.
Det krävs ett brett internationellt engagemang för att vända utvecklingen i Zimbabwe.
Sverige kan och bör spela en större roll i utrikespolitiken i Afrika. Sverige under EU ordförandeskapet måste använda sig av den möjligheten, allt annat vore ett svek mot Zimbabwes folk.Ameer Sachet(S)