torsdag 4 juni 2009

EU valrörelse Örebro Ardalan Shekarabi




Det är roligt att så många S EU kandidater besöker Örebro. Idag hade vi besök av Ardalan Shekarabi nummer åtta på S EU-listan. Lunchdebatt blev mot centerns lokala kandidat Johan Pettersson. Shekarabi var betydligt vassare i argumentationen han är bra retoriker. Shekarabi talade om jobben, om arbetslösheten här hemma när den borgerliga regeringen i Sverige misslyckades totalt med att hålla tillbaka arbetslösheten. Målet för socialdemokraterna att ungdomsarbetslösheten ska halveras i EU och i Sverige.
Skhkarabi vill också förbjuda de så kallade sms-lånen, krafttag mot hänsynslösa ockrare och skärpa kraven på bankarnas kreditgivning och han vill göra enklare att komma ur skuldfällan.
Schysst (S) kandidat honom gärna skickar vi till Bryssel

Kvinnor i EU stöd för hela världen





Stå upp för kvinnornas rätt till ett värdigt liv.
Det krävs internationella kvinnonätverk för att bekämpa organiserat kvinnovåld i världen.
Våldet mot kvinnor sanktioneras av stater i vissa länder i världen. Ett jämställt samhälle är långtifrån en realitet för många människor. Det är alltid kvinnorna som drabbas hårdast av brist på demokrati och jämställdhet.
Exempel på sanktionering av våld och diskriminering mot kvinnor är att vissa länder förbjuder flickor att gå i skolan, det tillåtit att män slår kvinnor, kvinnor har inte rösträtt, kvinnor får inte ta körkort, kvinnor kan inte skiljas, kvinnor får inte klä sig som de vill och kvinnor tvingas till prostitution. Detta är exempel på det våld och tvång som finns i icke demokratiska länder. Inte ens i hög industriallierade världen går kvinnor fria från olika former av förtryck, både fysiskt och ekonomiskt
I vissa delar i världen har situationen stadigt förvärrats, som i Afghanistan, Pakistan och Iran såväl som i Mellanöstern och arabvärlden. Kvinnor frihet är starkt begränsad.
Att föddas till kvinna innebär automatiskt att de är utsatt för mäns villkor. Det patriarkala samhället och den konservativa synen på kvinnan innebär att kvinnor är i underläge.
Över hela världen kämpar kvinnor för rätt till egenförsörjning och därigenom ekonomiskt oberoende som är nyckeln till kvinnors frihet. Kvinnors utsätts för ett dubbelt förtryckt dels ekonomiskt, dels sexuellt.
Längs ner på skalan hamnar de kvinnor som under slavliknande förhållanden arbetar i t.ex. Gulf staterna och Saudiarabien. Där lagstiftningen inte ger något skydd för fysiskt våld och sexuella övergrepp. I det rika väst Europa blomestrar trafficking och människohandel och både EU och enskilda nationer står handfallna inför det ökande fenomenet.
Dessa kvinnor har inte ens ett minimiskydd i lagstiftningen, oftast utvisas dessa kvinnor tillbaka till hemländerna och misär och fattigdom.
Våld mot kvinnor oavsett om den sanktionerat genom staten/kultur/tradition/religion är ett brott mot mänskliga rättigheter.
Ett kvinnonätverk inom EU mot all typ förtryck av kvinnor är önskvärd.
EU-kvinnonätverk skulle också vara ett öppet stöd för förtryckta kvinnor i andra länder och kunna spridas som ringar på vattnet.