fredag 15 maj 2009

Ungdomsarbetslösheten ökar i hela landet.


Arbetslösheten stiger snabbt i Sverige, vår ungdomsarbetslöshet är bland den högsta i hela EU. Unga människor behöver kunna flytta hemifrån. Nu ökar bostadsbristen i stora delar av landet som hindrar unga människor att flytta hemifrån eller påbörja studier på universitet.
Arbetsförmedlingens statistik över registrerade arbetslösa visar för Örebro län en fortsatt stigande arbetslöshet och ett minskande antal nyanmälda lediga jobb. Ungdomarna är den grupp som drabbas hårdast av försämringen på arbetsmarknaden.
Antalet ungdomar i arbetslöshet och i program med aktivitetsstöd har ökat med nästan 1 400 personer i länet på ett år. Jobben är den viktigaste frågan för oss socialdemokrater. Vårt må är full sysselsättning. Vi står för en solidarisk arbetslinje som ger både plats och möjlighet till personlig utveckling för alla grupper i samhället.
Att ha en kompetens som är relevant på arbetsmarknaden är den bästa försäkring man kan ha mot arbetslöshet. Tillgången till utbildning under hela livet är nödvändig för att ta ett eget ansvar för sin utveckling och för att kunna byta yrkesspår under arbetslivet.
Att bekämpa arbetslösheten och stödja speciellt utsatta människor i samhället är och förblir socialdemokraternas prioritet nummer ett.

Tamilerna på Sri Lanka och framtiden


De tamilska tigrarnas område på Sri Lanka har gradvis krympt till en liten remsa om knappt fem kvadratkilometer på öns nordöstra kustremsa. Uppskattningsvis 50 000 civila finns ihopträngda där. Sri Lankas armé har varit framgångsrik i sin ambition att utplåna gerillastyrkorna, men de civila offren har varit många. Det är både armén och tigrarna överens om, men inte om så mycket mer.
Regeringen på Sri Lanka har avslagit internationella önskemål om vapenvila såväl som FN:s begäran om att få skicka in humanitär personal i det gerillakontrollerade området. Enligt FN:s uppgifter kan så många som 6 500 civila ha dödats och 14 000 skadats mellan januari och april. Båda sidor har sannolikt gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser, enligt FN. Att den etniska konflikten på Sri Lanka får en militär lösning istället för en förhandlingslösning känns oroande.
Sverige och EU måste fortsätta pressa på för eld upphör och för att civilbefolkningen ska kunna lämna området. Carl Bildt och regeringen måste driva på så att EU agerar mer kraftfullt för att förhindra fortsatt blodbad på civila tamiler. Det behövs också förhandlingar rörande tamilernas situation och deras framtid på Sri Lanka.

Världen måste stödja det burmesiska folket


Burmas militärregim har återigen visat sitt förakt för de mänskliga rättigheterna.
Gång på gång visar militärjuntor och diktaturregimer i världen att de är kapabla att slå skoningslöst mot det egna folket för att behålla makten. Att skjuta civila, obeväpnade människor är ett brott mot all civilisation och alla människliga rättigheter. Militärjuntan i Burma tvekade inte att använda våld mot tusentals fredliga munkar och civila demonstranter.
Olof Palme sa: ”Folkets längtan efter frihet kan i det långa loppet inte slås ner. Den kommer att leva och segra till sist” Ingen diktatur varar för evigt. Man kan döda en människa man kan döda tiotusen, hundratusen men man kan aldrig döda ett folks kamp för frihet.
EU måste visa en total enighet i att demokratier inte tolererar de vansinnesdåd utförda av militärdiktaturer. Solidaritet med oppositionen i Burma är ett måste för oss alla som erkänner demokratin som det enda samhällsskicket.
Varje demokrati har en moralisk skyldighet att stå upp och försvara varje kamp för frihet. Det är en fråga om solidaritet. Finns inte den solidariteten är människligheten illa ute.
Mänskliga rättigheter och demokrati måste vara viktigare än ekonomiska intressen. Sverige måste tillsammans i EU och i FN fortsätta att kämpa för att FN agera hårdare mot Burma.
Socialdemokraterna kräver ett omedelbart frisläppande av Aung San Suu Kyi.
Carl Bildt och regeringen måste driva på så att EU agerar mer kraftfullt för att alla politiska fångar ska släppas och för kampen för fria hemliga demokratiska val i Burma.