onsdag 25 mars 2009

Märkligt att regeringen inte tar jobbkrisen på allvar.



Det är inte klokt att Sven-Otto Littorin nu säger sig tycka om aktiv arbetsmarknadspolitik. Tidigare tyckte ministern att ”Ams är trams”. Populism?
Nya prognoser pekar mot 12 procent arbetslöshet nästa år. Var fjärde ung människa utan arbete. Planerade byggprojekt försenas eller bromsas som följd av den ekonomiska krisen. Fabriker stängs, kommuner och landsting sitter i en rävsax. Ska de välja välfärd eller låta bli att ha personal i sina verksamheter? Barn och äldre drabbas hårt.
Den som har ansvaret för arbetsmarknadsdepartementet, Sven-Otto Littorin, är mindre bekymrad. Han säger ”Jag skulle gärna se att vi gjorde mer”. Men gör det då!
I dessa tider med dagliga varsel, stigande arbetslöshet och minskad efterfrågan på arbetskraft krävs en aktiv arbetsmarknadspolitik. Kompetensen måste hållas levande hos människor, aktiva insatser krävs för dem som förlorar eller riskerar sina jobb. På så sätt undviker vi jobbkollaps och social misär i landet.
Vad tycker du? Var tog moderaternas arbetslinje vägen? Vad krävs av oss socialdemokrater? Det måste till ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de missförhållanden på arbetsmarknaden och orättvisor som den borgerliga regeringen med sin flummiga politik har orsakat.

Läs mer om arbetslösheten HÄR och HÄR och HÄR och HÄR och HÄR