söndag 20 februari 2011

Socialdemokraterna måste våga välja den öppna processen.


Hellre att jag som socialdemokrat kritiserar och ger min syn på valberedningens process i valet av en ny partiledare än att läsa medias kommentarer dagligen som förlöjligar och minskar partiets dignitet som regeringsbärande alternativ till Alliansregeringen.
Händelseförloppet är en segsliten och utdragen kraftmätning mellan olika tilltänkta kandidater.
Vem än det blir och när kongressen enhälligt väljer den nya partiledaren, kommer flertalet av partimedlemmarna att inte känna igen sig i den märkliga processen, yttringar av missnöje och otillfredsställelse kommer åter att fylla debattsidorna innan smekmånaden är över för den nya partiledaren. Media gnuggar händerna för att förmedla minsta antydan till skandal.
Det är troligt att vi socialdemokrater få höra att fel person vann. I likhet med melodifestivalen, vem än segraren är, blir kommentaren dagen efter att ”fel låt vann”. Sannolikt får vi höra att den som valdes till partiledare var sista alternativet.
Det är förvånande att det största partiet i Sverige inte förmår vara öppet så att fler kandidater kan träda fram och deklarerar att de vill leda partiet.
De märkliga turerna i valet av en ny partiledare för socialdemokraterna är ett gammalmodigt förfaringssätt. Skeendet liknar mer hur man väljer en klanledare i ett primitivt samhälle än valet av en ledare för ett modern arbetarrörelseparti. En utveckling som leder till att socialdemokraternas identitet blir mer diffus.
Diskussionerna bakom stängda dörrar bidrar inte till den livsviktiga process som är nödvändig för partiets fortlevnad. Partiledningen och valberedningen är ytterst ansvariga, deras arbetssätt medverkar till en seminering av de förlegade traditionerna och bromsar de rop på förändring och förnyelse i partiet.
Socialdemokratin måste ha en strategi för att ta fram en ny generation ledare av båda könen som kan, vill, och har förmåga att vinna val, leda partiet och regera landet 2014. De ska utgöra en motvikt till den borgerliga alliansen i alla politiska sammanhang och skeende.
Vi har inte råd att sitta i terapi under halva mandatperioden.
Vill vi återerövra Rosenbad, krävs det att vi återvinna förtroendet som ett regeringsdugligt alternativ.
Ameer Sachet(s) socialdemokrat Örebro

Demokratin kräver omval i Örebro kommun



Den förvirring som uppstod i samband med valet i Örebro kommun 2010 är till ända.
Valprövningsnämnden har gett besked om att det blir omval i nordöstra valkretsen i kommunen.
Turerna kring valresultatet gav örebropolitiker huvudbry, först fick socialdemokraterna 27 mandat. Tillsammans med vänsterpartiets 4 mandat blev vi större än koalitionen med 30 mandat. Koalitionen består av de fyra borgerliga partierna plus Miljöpartiet. Efter en dag kom beskedet att koalitionen fick 31 mandat mot 30 för (S+V). Två dagar senare kom ett nytt besked, att S återtagit det 27;de mandatet, vilket gör att (S+V) med 31 mandat blir det största blocket i kommunfullmäktige.
I praktiken har inget av de politiska blocken absolut majoritet. Det finns ytterligare ett parti, sverigedemokraterna med fyra mandat. De har därmed en vågmästarroll i fullmäktige.
Det är en utmaning för oss politiker att återigen mobilisera all kraft inför ett val. Att övertyga väljarna i valkretsen att gå och rösta.
Kommunen behöver en politisk ledning som kan styra kommunen och tillgodose medborgarnas grundläggande behov och intressen. En stark politisk ledning som hörsammar och utvecklar välfärden och skapar förutsättningar för nya jobb.
Kommunmedborgarnas åsikter och idéer måste utgöra grunden för det politiska arbetet i kommunen. Det krävs en stabil politisk majoritet som ger medborgarna möjlighet till insyn och påverkan vad gäller beslut som tas de kommande åren.
Socialdemokraterna står för en ideologi som ska ge unga människor möjlighet att ta och utveckla ett samhällsansvar. Äldre ska garanteras trygghet och god levnadsstandard.
Strax efter valet 2010 inledde vi samtal med andra partier för att förhindra sverigedemokraternas inflytande under mandatperioden. Vi är fast beslutna att inte vara beroende av sverigedemokraterna. Vi är beredda att samarbeta med flera partier för att skapa en total majoritet i fullmäktige .
Det är centralt för oss att förhindra sverigedemokraterna till något samhällsinflytande. Det ända sättet att åstadkomma detta är att bilda total majoritet över blockgränsen.
Jag vill uppmana alla röstberättigade i den nordöstra valkresten att använda sig av den medborgliga rättigheten att rösta. Din röst på socialdemokraterna kan bidra till att skapa ett majoritetstyre som gagnar kommunen och dess invånare. Omvalet handlar om 17 mandat av totalt 65.
Det är viktigt att ta omvalet på allvar för att förhindra ett politiskt vakuum i kommunen. Politik gör skillnad, din röst är viktig för demokratin.
Ameer Sachet(s) socialdemokrat Örebro.