lördag 5 februari 2011

EU måste agera trovärdig i världspolitiken


Lady Ashton som är högsta utrikespolitisk ämbetet i EU, var otydlig i sitt uttalande om krisen i Egypten. Är EU för de demokratiska krafterna som demonstrerar i Egypten, som vill ha fria val och rättvisa? I EU:s uttalande kan vi inte antyda att EU har en tydlig linje om denna fråga, en svaghet som kan skapa bekymmer och problem för oss alla i EU inte minst trovärdighet som en tung aktör i världspolitiken.
EU med sina 27 medlemsländer och med sina 500 miljoner medborgare är tama inför de förändringar som sker i närområden nämligen Mellanöstern.
Har EU drabbat av likgiltighetssyndromet, eller vill EU gömma sig bakom USA som ända super makt i världen, så att vi i Europa slipper ha direkt ansvar om det som sker i Mellanösten. Medan USA:s administration agerar och uttalar sig om kriser som inträffar i omvärlden, står vi här i EU paralyserade och saknar förmåga att agera med enat röst, vem ska uttala sig i EU:s namn och vad ska sägas är alltid en dispyt som sysselsätta hundratals tjänstemän och politiker, när man har enat om någonting blir svaret urvattnat så att ingen blir imponerad eller förvånad om vad EU har sagt, med andra ord signalen eller svaren som EU sänder till omvärlden blir tomma och ihåliga, låt gå linje eller vänta och se linje är inte det som förväntas av en stor politiskaktör i världen.
Medan demokratiprotesterna fortsätter i Egypten, fortsätter vi i EU försvarar vissa avtal som exempel kan nämnas fiskeavtalet med Marocko, fiskeföretagen fiskar inte i Marockosvatten, de gör det utanför Väst Saharaskust, Väst Sahara som ockuperas av Marocko, Marocko som vägrar acceptera FN:s rekommendation om folkomröstning för Västsahariers självständighet. Förresten Marocko styrs också av en diktatorisk regim, kungen har hela makten på livstid.
Det är dags att EU inta tydlig linje i världspolitiken, dags att EU:s röst ska vara bärkraftigt för demokrati rörelsen i världen