lördag 3 april 2010

Interparlamentariska unionen IPU i Bangkok 2010


Jag har nyligen medverkat i den Interparlamentariska unionens kongress IPU i Bangkok.
Interparlamentariska unionen (IPU) samlades i Bangkok den 27 mars – 1 april. På dagordningen stod frågor om demokrati och god samhällsstyrning, organiserad brottslighet, bistånd och ungdomars deltagande i den demokratiska processen.
Svenska delegationen, som leddes av vice talman Birgitta Sellén (c), var framgångsrik med sina förslag till förändringar i Bangkok-mötets resolutionstexter. Vi från riksdagsdelegationen tog upp kvinnors roll för demokratiuppbyggande och mikrokrediter som ett framgångsrikt verktyg för att lyfta människor ur fattigdom. Vi fokuserade bl.a. på förebyggande och bekämpande av människohandel, som även var en högt prioriterad fråga under Sveriges ordförandeskap i EU.
Vidare poängterades från svenskt håll vikten av att säkerställa mottagarländernas inflytande i biståndsfrågor samt självklarheten att lika möjligheter till utbildning skall ges till både flickor och pojkar.
Vi ställde obekväma frågor till Uganda, Afghanistan, Iran och Vitryssland.
Sverige tog även initiativet till ett antal bilaterala möten. Ugandas talman fick svara på frågor om landets lagförslag om att införa dödsstraff för homosexualitet, en grupp kvinnliga afghanistanska parlamentariker var mycket tydliga i sitt önskemål om att närvaron av internationella trupper skall fortsätta för att trygga situationen för kvinnor och barn. Med Vitryssland och Iran diskuterade riksdagsdelegationen frågor om dödsstraff, yttrandefrihet och kvinnors ställning. Vad gäller uppfattningen av den verkliga situationen i ex. frågan om yttrandefrihet skiljde sig Sveriges och Irans tolkningar drastiskt åt.
I den svenska riksdagsdelegationen ingick vice talman Birgitta Sellén (c), Inger René (m), Krister Örnfjäder (s), Holger Gustafsson (kd), Birgitta Eriksson (s), Ulf Nilsson (fp), Ameer Sachet (s) och Ulrika Karlsson (m).
IPU, som bildades år 1889, har i dag 153 nationella parlament som medlemmar. IPU arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter och global utveckling. Sedan 2002 har IPU observatörsstatus i FN.