tisdag 25 augusti 2009

Afghanska kvinnor offras för maktens skull


Att beskriva att Afghanistans kvinnor är bland de värst utsatta i världen är inget nytt.
Att regeringens Karsai förknippas med korruption och inkompetens är inget nytt, men att han är beredd att offra afghanska kvinnor genom att alliera sig med shiitiska religiösa ledare från Hazar befolkningen, vars ledare drev på nya familjelagen som president Karzai undertecknat är en nedvärdering av alla kvinnor som bor i Afghanistan.
Lagen innebär att en kvinna inte kan gå utanför hemmet utan att åtföljas av en nära manlig släkting och att hon inte kan vägra sin man sex, annat än av mediciniska skäl.
En sådan familjerätt lagförslag leder till bromsandet av kvinnornas kamp för frihet och bättre liv i Afghanistan. Det är allvarligt oroande vilka konsekvenser denna lag kan leda till och om inte lagförslaget strider mot afghanska konstitutionen. Både FN och internationella biståndsorgan har uppmanat president Karzai att avskaffa denna nya lagen som legaliserar våldtäkt inom äktenskapet. Afghanistan gick till val 20 augusti och president Karzai är mer beroende av fundamentalistiska grupper som får allt större inflytande i landet.
FN:s resolutioner beträffande Afghanistan bygger på att trygga säkerheten i landet och att skapa förutsättningar för humanitärt bistånd och fredbyggande insatser.
Presidentvalet kan bli en återvändgränd för demokratisering i Afghanistan framför allt för kvinnorna. Eftersom president Karzai popularitet har dalat är han tvungen att söka stöd hos grupper som uppfattas som fientliga mot hans regering och mot den demokratiska processen i landet. Världssamfundet engagemang både inom de militära och de civila insatserna bygger på att hejda talibanernas frammarsch och för att göra återuppbyggnad möjlig i landet. FN:s uppdrag i Afghanistan kan inte lyckas om landets valda president och parlament börjar utfärda nya lagar som diskriminerar och kränker kvinnorna. Att utfärda lagar som tvingar kvinnorna till slaveri och i strid mot mänskliga rättigheter.
Afghanistans narkotikaindustri utgör omkring 60 % av ekonomin. Handeln tycks ha gått framåt sedan hösten 1998. Landet och därmed talibanerna tillhandahåller 90 % av världens opium. Knarkhandel bidrar till att talibanerna få en rejäl inkomstkälla för att köpa dyrbara vapensystem på den svarta marknaden och finansiera och bedriva ett smutsigt krig.
Talibaner förakt för kvinnor visar sig bland annat genom utfärdandet av dödsdömer. Kvinnor är varor som kan köpas och säljas, mördade kvinnor kan snabbt ersätts med nya. Kvinnovåld måste bekämpas inte uppmuntras. Talibanerna kräver fullkontroll över kvinnorna.
De skyr inga medel för att hindra kvinnor och flickor från att leva ett normalt liv. Det finns många grader i helvetet, afghaniska kvinnor kan placeras bland de mest utsatta i världen. Längtan efter fred och social rättvisa är gemensam för alla folk. Det internationella samfundet måste fortsätta att stå enat bakom det afghanska folket. Behovet av ett humanitärt bistånd till Afghanistan är större än någonsin.
Kampen för afghaniska kvinnors fri- och rättigheter måste föras på alla plan. Vår förhoppning kan bara vara att kvinnornas röster är så starka att de tvingar Karzai och hans allierade till eftergifter.