söndag 19 april 2009

Indien Världens Största Demokrati










Att vara i Indien första gång är fascinerande i sig. Att komma hit under valrörelse då Indien väljer sitt parlament(Lok Sabha) för kommande 5 åren är helt magnifik.
Under 6 dagar, jag och min kollega Olle Thorell från Utrikesutskottet är här för att bevaka valet i Indien, lära oss mer om landet och träffa folk som är engagerade i valet, parlament kandidater och organisationsrepresentanter som jobbar med bistånd och utveckling projekt.
Här i Indien s.k. världens största demokrati finns hundratals partier, tiotusentals kandidater och hundratusentals vallokaler. Allt är inte perfekt, stundvis råder kaos i vissa områden men ändå av någon konstig anledning allt flyter på för det mesta.
Fösta dag lördag tillbringade vi den i Delhi, har vi träffat många människor bl.a. Dr. D.K. Giri som är ansvarig för Schumacher Society samt Pradip Bose president för Association for Democratic Socialism. Dessa fantastiska människor kämpar för att demokratin befästas och utvecklas i Indien. Valet pågår i cirka 5 veckor och avgörs mitten på maj. I kontrasternas rike ser jag både problem/utmaningar och möjligheter. Trots många svårigheter tänker flesta människor som jag har hunnit prata med att gå och rösta, en viktig signal att vanligt folk är medvetna om sina demokratiska rättigheter. Idag 19/4 flög vi tidigt på morgonen från Delhi till Orissa/Bhubaneshwer söder om Calcutta. Regionen är bland fattigaste i Indien och man märker omgående att levnadsstandard är lägre här och det är mer av landsbygd anda och tidsdoft är storstadskaraktär. Valrörelsen i Orissa är i fullgång, man möter kandidater och människor som kampanjer och göra sitt bästa för att vinna fler röster. Affischer och musik är på gator och torg. Flaggor och skylten finns överallt. Det känds verkligen levande valkampanj som pågår. Imorgon måndag 20/4 blir fler besök och träffar med parlament kandidater samt med ansvariga sociala projekt. Många som jag träffade pratar om Sverige som föregångsland när det gäller sociala reformer och jämliktland. Det saknas ett stor socialdemokratiskt parti, men det är många som jobbar hårt för att bilda ett sådant parti med en ideologi som bygger på, solidaritet, jämlikhet, jämställdhet och allas rätt och lika värde.
Ameer Sachet(S)