onsdag 9 februari 2011

Det socialdemokratiska partiet måste förnyas


Socialdemokraterna rustar till extrakongress för att välja en ny partiledare. Vår interna process är en viktig del i arbetet för att välja våra ledare på olika nivåer och då inte minst valet av partiledare. Partiets förnyelse måste stå i centrum.
Jag anser att detta invecklade sätt, som man inom partiet kallar tradition, är förkastligt. Om någon träder fram och säger att han/hon vill leda partiet, så ifrågasätts den och kommer sannolikt inte att tillfrågas av valberedningen. Partiet följer en märklig och förlegad sedvänja.
De som tillhör valberedningen, verkställande utskottet eller har en position i partidistrikten får diskutera och ta fram namn, utan insyn eller möjlighet till påverkan från partimedlemmarna. Med tanke på att det inte finns officiella kandidater, går det inte att genomföra en rådgivande omröstning. Inte heller tillåter traditionen att mer än en kandidat förs fram.
Hela processen är invecklad. När valberedningen har enat sig om ett namn, läggs förslaget med motivation till partikongressen. Ombuden har ett namn att ta ställning till. Därför blir omröstningen enhällig.
Bekymret med en sådan process är att partiets medlemmar inte vet mycket om den nya ledaren, vilka hjärtfrågor och vilken politik han eller hon vill driva de kommande åren.Valberedningens arbete sker uteslutande bakom stängda dörrar, vilket gör att majoriteten i partiet inte kan påverka skeendet i ett viktigt ögonblick som val av en ny partiledare.
Först när valet genomförts ska den nya partiledaren redovisa sina politiska visioner, prioriteringar och ambitioner och hur partiet ska ledas fortsättningsvis.
Massmedias spekulationer är en följd av den otydlighet, som partiet visar i sitt sätt att ta fram ny partiledare.
Det finns ett behov av förnyelse, förändring och föryngring i partiledningen, men detta måste ske öppet. Den eller de som vill inta plats i partiets ledning ska göra det med öppet mandat från medlemmarna.
Socialdemokratin utvecklas och mår bra av öppna direkta debatter. Den öppna politiska dialogen mellan olika kandidater är avgörande, där politiska sakfrågor och principer utkristalliseras och skapar ett friskt och vitalt parti. Partimedlemmarnas engagemang i det politiska händelseförloppet lägger grunden till ett levandeparti.
Under lång tid har socialdemokratin varit bärare av de tidlösa idéerna solidaritet, jämlikhet och jämställdhet. Arbetarerörelsen har väckt hopp om att alla människor i landet ska få det bättre.
Vi måste ha en konstruktiv kritisk ande inom partiet som går i förnyelsens tecken.
Risken är stor att bristen på visioner tvingar fram lösningar som inte grundade i partiets ideologi. Alla partimedlemmar ska vara bärare av partiets förnyelse och aktivt deltar i den process som anpassar partiet till omvärlden.
Socialdemokratin måste fortsätta vara en levande politiskkraft i det svenska samhället, partiet måste bidra till att driva det samhällsbygge som gynnar alla grupper och som har gjort Sverige till ett social föregångland
Vi ska påverka samhällsutveckling utifrån våra grundvärderingar. Det är endast inom det socialdemokratiska partiet som den politiska utveckling kan ske och där den idégrund som arbetarerörelsen har kämpat för i mer än 100 år blir verklighet.
Ameer Sachet(S) socialdemokrat Örebro