lördag 9 januari 2010

Förbättra samhällsdialogen för att stoppa rekrytering till fundamentalistiska terroristgrupper


Idag förekommer det att unga svenskar rekryteras till väpnade strider i andra länder. Det finns ledargestalter som försöker lura unga att bli terroristkrigare med martyrskap som belöning, trots att detta är straffbart. Dessa ledare målar ofta upp en världsbild och en ideologi som berättigar våld för att uppnå politiska - och sociala mål eller religiösa ideal. Genom terroraktioner vill de hävda och stärka sina normer och sin världsbild. En organisation som använder sig av denna metod är al-Qaida.
Det som gör al-Qaida så farligt är att man framgångsrikt utnyttjat de motsättningar som redan finns i ett land eller en region. Det kan gälla konflikter om territorier eller konflikter som har sin grund i sociala eller etniska motsättningar. Terrordåden blir ett uttryck för politisk desperation. En annan viktig del som har lyckats fånga delar av den islamska världen är hatbilden av Västerlandet. I den kopplas våldet som idé och som praktik till begreppet jihad. Men terrorvåld kan aldrig accepteras som ett legitimt medel för att uppnå samhällsförändringar.
För att stävja den tilltagande rekryteringen till olika terrorgrupper som al-Qaida och al-Shabab i islams namn är det viktigt att kartlägga de våldsinriktade, fundamentalistiska islamisterna i Sverige och deras ledare. Men detta är inte ensamt tillräckligt. Det krävs en långsiktig strategi med information och dialog riktad till de ungdomar som lockas av dessa budskap. Det är fanatism och fundamentalism som är problemet, inte religioner eller tro.
Det gäller att ta diskussionen om demokrati och terrorns fruktansvärda följder där ungdomarna finns. Det kan ske på fritidsgården, i skolan och i idrottsföreningen. Det bör få bättre belysning i media och i den allmänna samhällsdebatten. Samhället kan på olika sätt underlätta dialog. Det offentliga samhället har ett ansvar för att den kommer till stånd och det kommer bland annat an på oss som är politiskt aktiva att vara med och axla detta ansvar, liksom i föreningslivet, i skolan och förebilder i lokalsamhället där ungdomar bor.
Ett särskilt ansvar har muslimska ledare och förebilder i moskéer och föreningar. De kan informera om terrorism och följderna för de samhällen och människor som drabbas av den. De kan bidra med uppslag och idéer om hur vi i Sverige kan förhindra att fler ungdomar dras till terroristgrupper. Både ungdomar och vuxna ska veta att ett närmande till dessa grupper
utgör en fara för den enskilde personen och dennes omgivning. Konsekvenserna kan också drabba alla muslimer i Europa negativt och bidra till att de försätts i en mycket utsatt situation.
Man bör informera om att rekryteringen till olagliga terroriststrider är helt oacceptabel, olaglig och strider mot islamiska principer och ideal. Det är helt oacceptabelt att bjuda in gäster som predikar i svenska moskéer om våld och jihad. Ett nätverk av muslimska föreningar i Sverige och i Europa skulle kunna stödja medlemmarna med argument och sprida information om de våldsamma elementen inom islamisk radikalism.
Jag efterlyser en attitydförändring här hemma i Sverige och övriga islamska världen. Det är dags att på allvar bekämpa rekryteringen till dessa våldsamma extremistgrupper. Vi måste upprätta ett bredare samarbete på så många plan som möjligt mellan muslimska företrädare i Sverige och samhället i stort.
Fundamentalism och vanmakt måste mötas av ansvarstagande. Vi måste skydda alla unga från fundamentalistiska avarter som genom våld vill slå tillbaka mot demokratisk utveckling.