tisdag 10 mars 2009

Villkoren för äldre pensionärer på Väster i Örebro måste förbättras.


Som medlem i Wasa socialdemokratiska föreningen är äldre och funktionshindrade frågor viktiga för mig.
Bristande tillgänglighet utestänger och segregerar äldre pensionärer och personer med funktionshinder. De har verken tillträde eller tillgång till en rad vanliga tjänster och service som andra medborgare har tillgång till som självklarheter.
En hörnsten inom svensk äldrepolitik är att underlätta för äldre personer all leva ett självständigt och fullkomligt liv.
Tillgängligheten till offentliga lokaler är dålig, gatustenarna är inte avfasade vilket gör det svårt för rollstolbundna att ta sig fram. Dålig belysning försvårar för många synskadade att orientera sig efter mörkret inbrott.
Det är många frågor som berör äldre pensionärernas liv, särskild de som är beroende av handikappanpassad och framkomlighet bostad.
Jag tycket att det är viktigt att ha ett helhetsperspektiv för att ha fungerande utemiljöer för handikappade och äldre. Mycket bör göras för att förstärka de här gruppernas välbefinnande och livskvalitet.
Bostäderna måste anpassas för at minska risken för skador i hemmet och för att personal inom hemtjänsten ska få en bättre arbetsmiljö. Det gagnar såväl brukare som personal och minskar både kommunens utgifter och onödigt lidande.
Det inte bara samhället och det offentliga som ska vara med och bidra till att äldre och funktionshindrade förbättras, utan också företagare och näringsidkare bör ta större ansvar och i samarbete med frivilliga organisationer arbeta för att förbättra tillgängligheten.
Jag uppmana dig som bor på Väster i Örebro att komma med idéer och förslag och göra vår stadsdel tryggare för alla, inte minst äldre och funktionshindrade.
Ameer Sachet(S) Wasa socialdemokratiska föreningen