tisdag 1 februari 2011

Jasmine Revolutionen i Tunisien visar vägen


Dominoeffekten av upproret i arabvärlden är ett faktum, ingen diktatur sitter säker idag.
Det rullar fort nu. Rop på förändring har skakat hela Mellanöstern, revolutionen i Egypten pågår och sänds ”live” över hela världen
I Jordanien ombildas regeringen och kung Abdullah utnämner ny premiärminister.
Det är tidsfråga tills folk i Libyen, Sudan, Syrien, Jamen, Algeriet, Marocko och Iran, resa sig och revoltera mot sina egna tyranner.
Det vore klokt om regimer i Gulf staterna och Sauda Arabien skyndsamt påbörja förändrings arbetet för demokrati, jämlikhet och rättvisa . Att vara rikt land ger inga garantier att en tyrann eller despot klamrar sig fast vid makten hur längre som helst. Det finns inte heller några garantier från västvärlden att stödja dessa regimer framöver.
Om folket reser sig, då finns inga herravälden som kan stoppa dem, fenomenet gäller även Mellanöstern.
Alla vi som är demokrater hoppas på att pågående uppror som sker nu i Mellanöstern leder till politiska förändringar med fria val som bygger på demokratiska principer, folkvalda parlament och regeringar som respekterar mänskliga rättigheter, försvarar alla människors lika värde och strävar att motverka korruptionen.
Demokrati vågor har ägt rum i olika regioner i världen. På samma sätt som revolten efter Berlinmurens fall ledde till slutet på kommunismen och dess despoter i Östeuropa, hoppas jag att Jasmine upproret i Tunisien leder till diktatorernas fall i Arabvärlden.

Turkiet måste se misären och diskriminering på sin egen plan

Det är bra att vissa politiker är tydliga i sin kritik mot egyptiska presidenten Hosni Mubarak och hans diktatoriska regim. Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan uppmanar Hosni Mubarak att bemöta det egyptiska folkets krav på förändringar. Bemöt folkets önskan om förändringar utan att tveka, sade Erdogan i ett tal i parlamentet i Ankara.
Det märkliga är att minoriteter i Turkiet är förtryckta, de har ropat på förändring i decennier utan nämnvärd framsteg, minoriteter som kurder, syrianer och andra kristna grupper har kämpat för sina rättigheter för ett demokratisk Turkiet som respektera de mänskliga rättigheter, men resultatet uteblev.
Varför hör inte Turkiets premiärminister Erdogan minoriteternas rop på demokratisk förändring i sitt eget land? Hur länge ska han försvara de skamfyllda lagar, som exempel kan nämnas, ingen för driva politik kampanj på ett annat språk än turkiska, och undervisningen i skolor sker bara på turkiska. Varför vägrar Erdogan se den missär som har drabbat den fattiga befolkningen i sydöstra Turkiet, och hur ställer han sig till fria demokratiska fackliga organisationer i landet.
Det är dags för Turkiets premiärminister Erdogan att se misären och höra ropen på förändring i sitt eget land utan att tveka. En demokrat ska försvara de demokratiska universella principer båda på hemmaplan och i andra länder

Dags att ändra lagstiftning

En skandal för lagstiftarna i Riksdag och Regering
Pedofiler driver fristående skolor, skolinspektionen kände inte till att mannen som har tillstånd för 3 fristående skattefinansierade skolor var en dömd pedofil. Vi vet inte vad de andra har i bagaget som driver fristående skolor i landet, om de är terrorister, tillhör den organiserade brottsligheten, tvätta pengar åt andra skumma affärsidkare som sysslar med narkotika och människohandel, ingen kan garantera idag att barnen som går i fristående skolor är säkra och trygga, om ägarna är kriminella eller jobbar åt den organiserade brottligheten, då ligger Sverige illa till, att genom skatter finansiera kriminell verksamhet.
Dags att ändra lagstiftning