onsdag 3 juni 2009

Europeiska parlamentariker på Studieresa i Zambia




















Det europeiska parlamentariska forumet för befolkning och utveckling (EPF) tillsammans med den svenska Association for Sexuality Education (RFSU) arrangerade och organiserade denna studieresa 17-23 maj 2009.
Syftet med vår resa var att öka medvetenheten bland oss som parlamentariker om reproduktiv hälsa i Zambia och få en bild av verkligheten i ett utvecklingsland.
Zambia är ett land som ligger i södra Afrika. Nästan femtio procent av Zambias befolkning är under 15 år. Procenten HIV-positiva är bland de högsta i världen.
Folkhälsa i fokus: Vi var 6 parlamentariker från 6 olika europeiska länder med skiftande erfarenheter. Tillsammans och på olika sätt har vi varit aktiva under studieresan med att ställa frågor och referera till våra länders policy och strategier när det gäller sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Resan blev både lärorik och upplysande om Zambia. Vi hann träffa lokala och nationella organisationer som jobbar aktivt med SRHR frågor i Zambia. De verkar med upplysning och för att fördjupa kunskaper om preventivmedel och reproduktion och rådgivning. Vi träffade ett antal parlamentariker och statsråd från Zambia som också har gett oss en bild om hur landet politiker jobbar med och prioriterar dessa frågor.
Som donationsland från Europa är det viktigt att ställa frågor om biståndspengarna går till rätt ändamål och om kontroll görs i mottagarländerna för att säkerställa att biståndet tillfaller det tänkta projekten som i Zambia handlar mycket om både rådgivning/utbildning och vård.
Sverige har bedrivit ett utvecklingssamarbete med Zambia sedan landets självständighet 1964. Zambia är en av Sveriges största mottagare av bistånd. Målen med vårt bistånd till Zambia är att stödja Zambias utvecklingsstrategi för att minska fattigdom, stärka demokrati, stimulera bred tillväxt i ekonomi samt FN:s millennium målen.
Trots att mer än 15 procent av landet invånarna är HIV positiva och trots att fattigdomen är utbredd i landet, finns det optimism bland Zambias befolkning som ska uppmuntras inte minst av oss donationsländer i Europa.
Som socialdemokrat ser jag att Zambias största problem utöver hälsoproblematiken och fattigdomen är korruptionen som måste stävjas på alla möjliga sätt. För mig som demokrat är bekämpande av korruptionen den viktigaste förutsättningen för ett land att ta sig ur djupa ekonomiska kriser och därmed kunna garantera bättre liv för sina medborgare.
Zambier är värda möjlighet till ett drägligare liv och detta vilar på Zambias regering och det folkvalda parlamentet.

Europeiska unionen och EU-valet 7 juni





Vädret är skiftande här i Örebro. I solen är det varmt . I skuggan blåser det snåla vindar. I solen på stortorget står Thomas Bodström och tala om vikten av att rösta i EU parlamantvalet. En stor skala människor lyssnar uppmaräksamt på honom, han talar redigt och klart så att vi alla förstår vad han säger. Han en person som går hem hos folket med sina ord. Efter att ha berättat att han ska åka till Hällefors och förtidsrösta, går han runt och små pratar med väljarna. Ett gäng skolungdomar får tag på honom och ställer kloriga och bra frågor. Några vill bli fotograferade med honom och han ställer glatt upp. Han vinkar till alla och försvinner till nästa uppdrag.