söndag 23 maj 2010

Vi omprövar politiken


Det är viktigt att visa hur socialdemokratin hela tiden utvecklas.
Vi har många idéer, vi väljer nytänkandet och satsningar på välfärden istället för vidgade klyftor i samhället. Det handlar om att respektera alla människors lika rättigheter. Det är socialdemokratins uppdrag.
En modern familjepolitik för barnets bästa måste utgå från vardagen som dagens föräldrar lever i. Familjers ekonomi, jämställdhet och föräldrars arbetsvillkor är viktiga utmaningar för en fungerande familjepolitik. Vi socialdemokrater vill ha en familjepolitik grundad på barnets bästa, generell välfärd samt jämställdhet mellan män och kvinnor. En viktig utmaning är att förbättra kvinnors löner och villkor i arbetslivet. Rätten till heltid och lika lön för likvärdigt arbete.
Möjligheten för både kvinnor och män att kombinera förvärvsarbete med ansvar för barn och familj måste öka. Krisdemokraternas och regeringens vårdnadsbidrag utan tvekan försvagar kvinnors förankring på arbetsmarknaden.
Vår politik bygger på att vi satsa i det lilla barnets trygghet, med robust föräldrapenning så att fler ta del och omfattas av denna förmån, särskild ensamstående föräldrar.
Vi vill att familjer få mer vardagstid med sina barn. Vi vill att fler män ta sin del av ansvaret för hem och familj. Vi socialdemokrater vill öka tillgången på barnomsorg på kväller, helger och nätter eftersom alla familjer inte består av två föräldrar som arbetar dagtid på vardagar.
Vi vill ha kvalitetssäkrad förskoleverksamhet oavsett form och huvudman och att verksamheten följer läroplan. Personal med utbildning och kompetens ska finna i alla förskolor. Vi strävar efter mer tillåtande arbetsliv, som bygger på flexiblare arbetstider ur ett föräldraperspektiv.
Skolans uppgift är att stödja och uppmuntra elevens lärande och elevens sociala och kunskapsmässiga utveckling.
Jag är övertygad om att alla barn kan och vill lära sig - bara de får rätt förutsättningar.
Barnets sociala bakgrund eller föräldrarnas ekonomiska villkor får inte ha någon avgörande betydelse för barnets rätt till en bra utbildning. Skoluppdraget får inte förenklas och reduceras till enbart en diskussion om tidiga betyg och mera prov.
Jag är övertygad om att en gemensam sammanhållen skola där alla barn och unga med olika bakgrund lära varandra med tolerans och empati är en förutsättning för lärande. Vi måste utveckla skolan till att bli en plats där alla barn och unga tillåts uppnå kunskapsmålen utifrån sina egna förutsättningar.
Vi slåss för en skola där alla elever är betydelsefulla. Genom individuellt stöd och med lyhördhet tror jag att alla elever kan nå önskad kunskapsutveckling och utvecklas till trygga, ansvarstagande medborgare. Vi beredda omprövar verktygen men inte den solidariska välfärdspolitiken. För oss socialdemokrater är full sysselsättning målet. Alla har rätt till arbete och alla har skyldighet att bidra efter egen förmåga.
Arbetarerörelsen i Sverige har stått upp och tagit strid för demokrati och jämlikhet.
Alla socialdemokrater i Sverige måste ha mod att granska samhällsutvecklingen i ett långt perspektiv och vara en motor för förändring. Jag tror att vi är på god väg. Vi ska vara lyssnande och hämta vår inspiration och idéer från folket.
Vi måste tro att vi kan förverkliga våra nya drömmar och se de som utmaningar för Sveriges framtid. Kampen mot orättvisor fortsätter.