söndag 12 april 2009

Den borgerliga flummiga politiken håller på att rasera den kommunala skolan.


I mitten av 1970-talet avskaffades skolmognadsproven. Sedan dess har målet i stället varit att utforma den svenska skolan efter barnens förutsättningar.
En av förskolans och skolans viktigaste uppgifter är att tillgodose de enskilda elevernas behov vad gäller kunskap och socialförmåga.
Alla barn har olika förutsättningar men lika värde. Den absoluta största styrka som samhället har är olikheter. Olikheterna kan också utgöra en möjlighet till gemensamt lärande mellan de olika eleverna. Skolan är en viktig del av samhällsutvecklingen. Den grunden läggs för goda samhällsmedborgare. Den goda skolans formas i samverkan mellan skolan, elever, föräldrar och samhället. Den värdegrund som arbetarerörelsen stött och står för, jämlikhet, solidaritet och lika värde, slås sönder av idén att vissa barn ska gå i en separat elitskola eller elitklasser. Den borgerliga flummiga människosynen är elitistisk och den nya skolpolitiken är ett exempel på elitistiskt tänkande. Därmed försöker moderatledda regeringen via Jan Björklund skapa en skola som försträcker segregationen och klassamhället. Ökad segregering ger ytterligare motsättningar mellan ungdomar och mellan ungdomar och vuxna. Ett sådant synsätt avskräcker och förfärar. Den borgerliga skolan kategoriserar och sorterar elever genom kvarsittning och avstängning, hårda tag hjälper inte eleverna att uppnå kunskapsmålen.
Socialdemokraternas syn på skolan är att alla elever ska ha möjlighet att utvecklas utifrån sin ”nivå”. Arbetarerörelsen kämpar för en skola med trygga glada barn som drivs av nyfikenhet och iver att vara med och aktivt delta i förändringen av samhället och världen. När barn ges möjlighet att utveckla tro och tillit gentemot sig själva och andra människor, kan vi verkligen ha förväntningar på våra barn att de klarar sin framtida uppgift som goda samhällsmedborgare.
Ameer Sachet(S)

Satsa på livslångt lärande


Samhällets behov av utbildad arbetskraft kommer inte att lösas genom att nya låglönejobb skapas. Den kompetens som kan utveckla svensk ekonomi skapas genom en möjlighet till fortsatt bred vuxenutbildning och kompetensutveckling. Genom att göra det lättare att omskola sig till nytt jobb, genom att rusta dem som står längst från ett jobb och genom att satsa på den arbetslediga kapaciteten som finns i landet får vi fungerande arbetsmarknad.
Tidigare socialdemokratiska regeringar har under lång tid byggt ut vuxenutbildningen på olika sätt. Många av dessa insatser har nu den borgerliga regeringen avvecklat, vilket märks idag på människors möjlighet att studera vidare har blivit betydligt svårare.
Sverige som nation har allt att vinna på att fler lär mer. Därför har vi socialdemokrater en politik att särskilt stimulera dem som har kort utbildning. Det kommer alltid att finnas människor som av olika skäl behöver fylla igen kunskapsluckor i vuxen ålder. Därför är det självklart att alla ska få mer än en chans att skaffa sig de kunskaper som behövs för att kunna vara efterfrågad på arbetsmarknaden. Att satsa rejält på vuxenutbildning är ett av de mest effektiva sätten att bryta kunskapsklyftor mellan människor och att minska segregationen.
En sådan politik är av helt avgörande betydelse i vårt moderna samhället. En politik som gynnar arbetslinjen.
Ameer Sachet(S)

En vassare fördelningspolitik


Inkomst- och förmögenhetsskillnaderna har ökat i Sverige sedan 1990-talet.
Den tiondel som har lägst löner har ökat sina inkomster med 27 procent mellan 1995-2007. Den tiondel som har högst löner har ökat sina inkomster med 60 procent under samma period. Utvecklingen under (S)-styre har inte varit bra, den moderatledda regeringen har sedan sitt regeringstillträde uppenbarligen ökat takten i de växande inkomstskillnaderna.
Vi (S) har gjort vissa förändringar som bidrog till denna utveckling och borgerligheten har rejält rivit och slitit i skattesystem, stora skattesänkningar och olika avdrag och skatteavdrag. Därmed ökade inkomstskillnaderna ännu snabbare.
Det har gått en lång tid sedan den stora skattereformen 1990.
Det kommer att behövas en ny, bred och parlamentarisk sammansatt skatteutredning.
Det är knappast ligga i arbetarerörelsens intresse att klyftorna ökar i samhället. Det behövs en radikalare fördelningspolitik. Det är absolut krav som måste sällas på oss socialdemokrater.
Ameer Sachet(S)

JOBBKRISEN ÄR HÄR


Arbetslösheten har hitintills ökat som en följd personalminskningar i den privata sektorn. I en andra våg kommer nu uppsägningar inom kommunsektorn då ekonomin för kommuner och landsting kraftigt försämras. Många kommuner i Örebro län har en svag ekonomi, i flera fall utifrån att de är avfolkningskommuner där även ålderssammansättningen utvecklas ogynnsamt. Flertalet kommuner i Örebro län kommer att behöva säga upp folk för att klara ekonomin. Askersund och Ljusnarsberg har redan varslat. Osäkerheten kring den framtida ekonomiska utvecklingen är avsevärd, för varje ny skatteprognos som kommunerna gör tvingas man revidera ned intäktssidan. På Örebro landsting görs bedömningen att landstinget behöver göra en skattehöjning på minst 50 öre för att behålla nuvarande volym och kvalitet på verksamheten. Den borgerliga regeringen har ju under två år fryst statsbidragen vilket innebär att landstingen och kommunerna fått mindre pengar.
Det krävs en rejäl statligstimulans till kommunsektorn under nuvarande och år 2010 för att kommunerna ska slippa tvingas lösa sina ekonomiska problem genom personalneddragningar och försämrad kommunal service till invånarna.
Det håller inte, att regeringen redan idag utrycker sig ”Våra möjligheter att möta krisen kommer att vara begränsade” Är det inte Sveriges regering som ska bära ansvaret för sin ekonomiska politik? Ameer Sachet(S) Läs mer HÄR