söndag 31 maj 2009

Lågt valdeltagande till EU-parlamentet undergräver vår demokrati














En fortsatt högermajoritet i Europaparlamentet gynnar inte löntagarnas Europa. Majoriteten av det svenska folket använde inte sin rösträtt i EU-valet 2004, därför är det viktigt att rösta den 7 juni. Valet till Europaparlamentet handlar om en klassisk konflikt mellan höger och vänster.
Det handlar om olika syn på människan, den omgivning vi lever i och om politikens uppgifter. Vi socialdemokrater sätter löntagare före marknaden. Vi vill stärka kollektivavtalen och principen om lika lön för lika arbete. Vi vill att konsumenternas ställning i EU stärks och att arbetet mot diskriminering effektiviseras. Främlingsfientlighet måste stävjas. Det handlar bland annat om att göra upp med segregationen på bostadsmarknaden och med utestängningen från arbetsmarknaden. Kampen mot den organiserade brottligheten och mot människohandel måste intensifieras.
Vi vill att EU minskar sina utsläpp av växthusgaser drastiskt. EU måste investera mer i förnybar energi som exempelvis vind- och solkraft. Vi vill att Europa ska vara ledande i klimatarbetet i världen. Samtidigt är vi en stark röst i EU för rättvis frihandel.
Jag tror att vi socialdemokrater just nu bidrar till en nyanserad debatt kring EU-valet ute på arbetsplatserna och förhoppningsvis engagera fler kring EU-frågorna. Vi behöver folket om valet till EU-parlament ska räknas som legitimt. För mig är det långt ifrån tillfredställande att enbart 38 procent av svenskarna röstade i det förra EU-valet. Med den tradition som svenska folket har att utnyttja sin demokratiska rättighet i val, bör vi vara betydligt fler som tar oss till vallokalerna den 7 juni.
EU har i dag stor inverkan såväl på Sveriges nationella lagstiftning som inom landstings- och kommunalpolitiken. EU-parlamentet har stort inflytande i beslutsprocessen, som kommer att utökas med Lissabonföredraget. Att inte tycka om hela EU-konceptet rättfärdigar inte att låta bli att rösta i valet. Allt hänger ihop, samma demokratiska rätt som ger oss rösträtt är också en skyldighet. Det förpliktigar att använda denna rätt för att skydda och legitimera demokratin. Likgiltighet och passivitet stärker inte demokratin. Att avstå från att rösta innebär att man låter någon annan besluta om EU:s framtid.
Du själv avgör vem som ska representera dig i EU-parlamentet den 7 juni 2009.