söndag 25 april 2010

Jobbfrågan avgör valet 2010


Någon har sagt att politik ibland handlar om förmågan att göra en huvudsak till en bisak, samtidigt som en bisak görs till en huvudsak. Det är väl en bra beskrivning av senaste veckornas debatt.
De borgliga partierna lovade flera jobb i valet 2006. Men det blev tvärtom, 100 000 jobb har försvunnit. Den borgerliga regeringen har lovat fler jobb,men har levererat fler arbetslösa.
Arbetslösheten ligger på nio procent och var tredje arbetslös är långtidsarbetslös. Skatteavdraget hit eller dit lär knappast lösa arbetslöshetsproblemet, fast moderaterna och centerpartiet tävlar om att lyfta upp denna fråga och folkpartiet och krisdemokraterna hänger med. Lite handlar det givetvis om att borgerligheten vill komma ut den jobbiga och besvärande debatt som varit kring sjukförsäkringen, de tusentals som förlorar försörjning och de svårt sjuka som tvingas till arbetsförmedlingarna.
Lösningen i jobbfrågan bland annat handlar om forskning och innovationer.
Vi tror att det behövs andra åtgärder för att bekämpa massarbetslösheten. Vi vill investera i forskning och bidra till att långt fler innovationer och nya rön än idag kommersialiseras. Tillgången till riskkapital behöver stärkas, inte minst i tidiga skeden och i de små företagen. Möjligheterna att kommersialisera idéer från företag eller högskolor måste förbättras. Den offentliga upphandlingen ska bidra till att driva fram teknikutveckling. Vi vill också se fler etablerade forskare på högskolorna som verkar en period inom näringslivet.
Vi vill genomföra framtidsprogram också för de så kallade kreativa branscherna. Vi vill uppmuntra företagare inom design, musik, mode och upplevelseindustri att samla konstnärer, forskare, entreprenörer och institutioner på områden som datorspel, film, musik, litteratur och design i internationellt konkurrenskraftiga kraftcentrum. Vi vill genom starkare marknadsföring locka fler stora evenemang till Sverige, utveckla besöksnäringen och öka resandeströmmarna till vårt land.
Övergången mellan anställning och företagande måste bli mindre riskfylld. Nyblivna entreprenörer och företagare ska under en övergångsperiod kunna välja att tillgodoräkna sig tryggheten från en tidigare anställning. Företagare ska ha bättre inkomsttrygghet och möjligheter att komma tillbaka i verksamhet vid föräldraskap, sjukdom eller arbetslöshet. De trygghetsförsäkringar som finns för löntagare kan tjäna som modell för att utveckla nya bättre lösningar för företagare.