söndag 12 april 2009

JOBBKRISEN ÄR HÄR


Arbetslösheten har hitintills ökat som en följd personalminskningar i den privata sektorn. I en andra våg kommer nu uppsägningar inom kommunsektorn då ekonomin för kommuner och landsting kraftigt försämras. Många kommuner i Örebro län har en svag ekonomi, i flera fall utifrån att de är avfolkningskommuner där även ålderssammansättningen utvecklas ogynnsamt. Flertalet kommuner i Örebro län kommer att behöva säga upp folk för att klara ekonomin. Askersund och Ljusnarsberg har redan varslat. Osäkerheten kring den framtida ekonomiska utvecklingen är avsevärd, för varje ny skatteprognos som kommunerna gör tvingas man revidera ned intäktssidan. På Örebro landsting görs bedömningen att landstinget behöver göra en skattehöjning på minst 50 öre för att behålla nuvarande volym och kvalitet på verksamheten. Den borgerliga regeringen har ju under två år fryst statsbidragen vilket innebär att landstingen och kommunerna fått mindre pengar.
Det krävs en rejäl statligstimulans till kommunsektorn under nuvarande och år 2010 för att kommunerna ska slippa tvingas lösa sina ekonomiska problem genom personalneddragningar och försämrad kommunal service till invånarna.
Det håller inte, att regeringen redan idag utrycker sig ”Våra möjligheter att möta krisen kommer att vara begränsade” Är det inte Sveriges regering som ska bära ansvaret för sin ekonomiska politik? Ameer Sachet(S) Läs mer HÄR

0 kommentarer:

Skicka en kommentar