fredag 15 maj 2009

Tamilerna på Sri Lanka och framtiden


De tamilska tigrarnas område på Sri Lanka har gradvis krympt till en liten remsa om knappt fem kvadratkilometer på öns nordöstra kustremsa. Uppskattningsvis 50 000 civila finns ihopträngda där. Sri Lankas armé har varit framgångsrik i sin ambition att utplåna gerillastyrkorna, men de civila offren har varit många. Det är både armén och tigrarna överens om, men inte om så mycket mer.
Regeringen på Sri Lanka har avslagit internationella önskemål om vapenvila såväl som FN:s begäran om att få skicka in humanitär personal i det gerillakontrollerade området. Enligt FN:s uppgifter kan så många som 6 500 civila ha dödats och 14 000 skadats mellan januari och april. Båda sidor har sannolikt gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser, enligt FN. Att den etniska konflikten på Sri Lanka får en militär lösning istället för en förhandlingslösning känns oroande.
Sverige och EU måste fortsätta pressa på för eld upphör och för att civilbefolkningen ska kunna lämna området. Carl Bildt och regeringen måste driva på så att EU agerar mer kraftfullt för att förhindra fortsatt blodbad på civila tamiler. Det behövs också förhandlingar rörande tamilernas situation och deras framtid på Sri Lanka.

1 kommentarer:

britta_s sa...

Via nedanstående länk kan man vädja till Sri Lankas bundsförvant Japan att agera!

http://www.avaaz.org/en/stop_the_bloodbath

På Sri Lanka har sedan länge pågått ett regelrätt folkmord. Men ingen verkar bry sig.

Skicka en kommentar