söndag 3 maj 2009

Fattigdomen och klimatförändringar i världen tvingar oss att tänka om





Miljöförstöring hotar vår jord. Ökad produktion och konsumtion i i-länder är inte hållbart.
Det måste råda en balans mellan naturresurserna och vad folk konsumerar.
Över en miljard fattiga människor i världen har inget rent vatten att dricka. Antalet människor som saknar tillgång till sanitet har ökat till 2,6 miljarder och det är kvinnorna som lider mest.
Den snabba folkökningen på jorden med samtidig överkonsumtion som livsstil kräver större resursuttag från naturen, vilket ökar avfallsmängden. Hur ska alla människor få rimlig del av jordens resurser? Hur ska alla få tillgång till näringsrik mat, rent vatten och tak över huvudet?
Tillväxt måste betyda att alla barn som föds på jorden har rätt till skolgång, sjukvård och en trygg och sund miljö. De grundläggande demokratiska värdena måste gälla alla, oavsett var vi födds på jorden.
Det behövs ett tydligt internationellt opinionsarbete kring hur klimat, miljö och befolkningsökning i världen hänger ihop, så att moder jords resurser räcker till alla. Ren luft och rent vatten är ett minimikrav för alla på jorden.
Att kvinnor får utbildning är en förutsättning för att de ska kunna få ökat socialt, politiskt och ekonomiskt inflytande. Kvinnor som utbildar sig gifter sig senare, är friskare, får färre barn och senare i livet än genomsnittet. Behovet av många barn minskar, när föräldrarna kan försörja sig själva. Allt fler barn får också rätt till skolgång.
Växthuseffekten kommer med stor sannolikhet att drabba många länder, med översvämningar i vissa regioner och med torka i andra. Miljoner kommer att tvingas flytta. Dessa miljöflyktingar kan inte hindras eller stoppas vid gränser. När hundratals miljoner människor för sin överlevnad drivs från ett land till ett annat, blir det väldigt svårt att hävda konventioner om vilka som har rätt att komma in och vilka som inte har det.
Miljöproblemen beror inte bara på antalet människor, utan även på vilket levnadssätt människor har. En medborgare i USA förbrukar hundra gånger så mycket av jordens gemensamma resurser som en afrikan eller en indier.
Ett samarbete över ländernas, regionernas och kontinenternas gränser är ett måste, om vi ska vara solidariska med alla människorna på vår planet och på allvar se vår jord som vårt gemensamma hem.
Det är hög tid att detaljgranska miljöpolitiken i världen och utmana en del av de normer som styr människors beteende när det gäller konsumtion.
Vad är vi i Sverige och i rika världen beredda att avstå från för att hantera den sneda resursfördelningen?
Ameer Sachet

3 kommentarer:

Maja Anneborg sa...

Ja, du pekar på den absolut största och viktigaste frågan för vår tid. Forna tiders lösning, när mängder av flyktingar står utan försörjning och vill in i vårt territorium, har varit krig. Jag är rädd för att risken är stor att det även kommer att vara framtidens melodi. För att det inte skall bli det så måste vi, som du säger, arbeta aktivt för att förhindra det.

Idag är vårt fokus på finanskrisen och vårt enda recept för att bota den är att stimulera tillväxt. Marknadskrafterna mår dåligt och hjulen behöver komma igång igen. När man som du pekar på den begränsade mängden av råvaror/jordbruksmarker, verkliga resurser, får man till svar att det kommer att bli annan typ av tillväxt. Att det är tjänster som kommer att öka, inte mer prylar. Visst kan internet och kommunikation öka, men till detta krävs den nyaste laptopen, nya basstationer - mer prylar till västvärlden. Så jag tror inte att marknaden ensamt kan lösa våra problem.

Jag känner dock tilltro till våra S kandidater till Europaparlamentet och det samarbete som finns inom ESP (socialdemokratiska gruppen inom parlamentet, för den som inte vet. Det känns som att de kommer ha rätt fokus. Med krav på ökad reglering av finansmarknaden och bistånd av miljökaraktär.

Så det viktigaste av allt, just nu, är att få våra sosseväljare att gå och rösta rött den 7 juni. För helt mörkt ser det inte ut, för möjligheten att påverka.

Vi får som sossar dock inte stirra oss blinda på finanskrisen. Inte låta vår S grupp i Europaparlamentet stirra sig blinda på frågor om kollektivavtal. Bredden och helheten i frågorna krävs. Det kan vi kräva av våra blivande parlamentariker. 18 S parlamentariker hade jag tänkt att vi skulle få in. ;)

Tack för ditt viktiga blogginlägg.

Anders Nilsson sa...

Ja när skall vi i väst förstå att världen inte längre vill stå och räcka ut hande för att be om våra nådegåvor. Världen har förändras och kommer att förändras allt mer och förstår man inte innebörden av att idag står Volvo och SAAB och ber indiska, koreanska och kinesiska företag om hjälp till överlevnad! Den globala ojämlikhet som vi njutit gott av är inte möjlig längre.

Fö så håller jag med om att EU-valet och euparlamentet kommer att vara en av de viktigaste platserna för denna politiska kamp. Rösta för en stark socialdemokratisk majoritet den 7 juni!

Maja Anneborg sa...

Bläddrade tillbaka i din blogg Ameer och såg att det var noll kommentarer överallt. Det är ju för bedrövligt, med så liten trafik.

Dags för full fart på S bloggande.

Hälsning Maja Stopek

Skicka en kommentar