söndag 26 april 2009

Kommunalvalet i Turkiet och EU




Som valobservatör för socialdemokraternas räkning hade jag förmånen att följa kommunalvalet i Turkiet. 48 miljoner väljare hade rätt att lägga sina röster i omkring 175 000 vallokaler i hela landet. Valet handlar om såväl borgmästare som ledamöter till lokala, regionala församlingar.
I den regionen där jag befann mig i sydöstra delen Midyat och omnejd var stämningen stundvis väldigt hätsk och som valobservatör blev jag nekad att komma in i vissa vallokaler. Det var väldigt olika på olika platser. Man blir rädd för det ligger i luften på något sätt. Det var kaotiskt, långa köer och bråk med ansvariga kontrollanter som fattar sina ägna beslut Människor behandlades illa. Särskilt äldre analfabeter som inte kan något annat språk än sitt modersmål . I Turkiet förbjuds människor att tala ett annat språk i vallokalerna än turkiska.
Trots många hinder och trots militären närvaron strömmade folket in i vallokaler.
Här bor förutom tuktiska armen och poliser uteslutande kurder, syrianer/assyrier.
Militären befann sig mitt bland väljarna utanför vallokalerna men också på vissa ställen gick de in i vallokalerna trots att det finns en regel för militären att hålla sig minst 150 meter från vallokalerna.
Mer än 60 procent av befolkningen i sydöstra Turkiet är under 25 år. Arbetslösheten i området är väldigt hög. Många ungdomar är tvungna att åka långt bort för att få ett jobb som oftast liknar slavarbete. Här är flickor särskilt drabbade. Fattigdomen är enorm.
Det är positivt att Turkiet förhandlar om att bli EU-medlem. Med ett orientaliskt medlemsland får vi mer av kulturell pluralism och EU:s sekulära identitet kommer också att stärkas.
Det är givetvis viktigt att Turkiet lever upp till mänskliga rättigheter, frihet från censur, respekt och förbättrar villkoren för landets minoriteter och ger rätten att fritt använda sitt språk i skolan och i media.
Den turkiska regeringen och dess myndigheter måste skyndsamt sätta igång en process som leder till fria fackföreningar i landet. Erfarenheten visar att fria fackföreningar är bästa sättet att bredda utvecklingen i ett land.
Demokratin i Turkiet har fortfarande brister. Sverige och EU är beredd, att fortsättningsvis stödja den process som Turkiet har påbörjat mot fullständig demokratisering.
Politiska ansträngningar i Turkiet och reformtakten måste öka!
Ameer Sachet(S)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar