söndag 26 april 2009

Håller Sverige på att spåret ur!


Lediga jobb blir allt mer sällsynta på arbetsmarknaden och i Arbetsförmedlingens datorer.
Vi står inför enorma utmaningar. Arbetsmarknaden försvagas. Varslen ökar och efterfrågan på arbetskraft minskar följaktligen. Färre arbetssökande får jobb. Alla prognosmakare har varit försiktiga i sin bedömning när det gäller arbetslöshet. En sådan stagnation som drabbat landet och en alldeles ointresserad regering, gör att man kan räkna med 15 procent arbetslöshet nästa år. Den kraftigare ekonomiska nedgången kan inte motverkas enbart med hänvisning till stabila statsfinanser. En nödvändig förutsättning att klara jobbkrisen är att bekämpa skenande arbetslösheten i landet. Regeringens passiva inställning trots massiva varslen och konkurser i landet är illavarslande. Att den redan idag utrycker sig ”Våra möjligheter att möta krisen kommer att vara begränsade” är en indikation på att regeringen avsäger sig ansvaret.
Inga pengar till kommuner och landsting under nuvarande år, gör det omöjligt för många kommuner att bibehålla den service som medborgare har rätt att kräva . Med ett sådant utgångsläge riskerar tiotusentals arbetare i offentligsektor sina jobb
Arbetslöshen ökar i alla grupper, men värst är situationen för ungdomarna . Detta är ett svek mot Sveriges ungdomar, deras föräldrar och hela samhället.
Regeringen skyller på att ”krisen inte är svenskproducerad”. Det är dock Sveriges regering som måste bära ansvaret för sin ekonomiska politik.
Det stora ekonomisktmissgrep var att sänka skatterna med 80 miljarder, när tydliga internationella bedömare varnade för en världsomfattande ekonomisk depression.
Felaktiga skattesänkningar som kommun och landsting börjar känna av dess negativa konsekvenser för välfärden. Kommuner i Sverige förbereder sig på att fler personer kommer att behöva socialbidrag.
Sverige har möjligheter. I oroliga tider som dagens krävs alternativ till regeringens passivitet. För oss socialdemokrater försörjning genom eget arbete är central. Vi står för den svenska modellen med ett demokratiskt arbetsliv. Därför måste staten ta sin del av ansvaret.
Den socialdemokratiska riksdagsgruppen har lagt förslag för skärpta åtgärder för fler jobb och bättre välfärd. I krisens spår blir människor håglösa, förlorar självförtroende och hemfaller i passivitet. Därför är arbetslöshet inte bara fråga om ekonomi, utan också en fråga om hela samhällets välbefinnande De utmaningar som vi har framför oss måste mötas av nya sätt att tänka och nya sätt att lösa problemen.
En ansvar kännande regering ser till människorna och deras livsbetingelse och inte enbart ser krisen som ett strikt finansiellt problem. För det krävs ett solidariskt samhälle.
Ameer Sachet(S)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar