fredag 11 februari 2011

Vem ska bli (S) partiledare?


Det är uppseendeväckande att mitt parti med cirka 100 000 medlemmar inte kan utse en ny partiledare på ett bättre sätt. Ansvaret faller ytterst på partiledningen och valberedning.
Denna ledning har avslagit förslag om förnyelse i framtagande av en ny partiledare i samband med det senaste partiförtroenderådet i december 2010.
Det hjälper inte att partiets lokalorganisationer arrangerar träffar för partimedlemmar, för att diskutera vilka namn som kan vara aktuella för partiledarskapet. Formellt är det så att partidistriktens styrelser har rätt att nominera och lämna synpunkter.
Tänk tanken att du vaknar på morgonen och tittar på TV. Där sitter två socialdemokrater som öppet kandiderar och vill leda paritet. De blir tillfrågade om varför de vill leda partiet, vilken politik de vill föra och vilka visioner de bär med sig för att vitalisera och förnya partiet.
Tyvärr existera denna tanke knappast hos partiledningen idag. Varför är ledningen inte villig att låta den öppna debatten råda mellan olika kandidater? Varför får inte partimedlemmarna en direkt bild av vem som ska leda partiet de kommande åren?
Spekulationer duggar tätt . Samtidigt som partimedlemmarna hålls ovetande om det som sker bakom kulisserna, förs gång på gång fram namn på tilltänkta kandidater i massmedia.
Den information som media har tillgång till är den som man kan misstänka läcks från nyckelpersoner i partiledningen.
Detta arbete som borde ske internt, tills valberedningen enas om ett namn, är en sanning med modifikation.
En process som styrs av media och inte av partimedlemmarna är långtifrån önskevärd i ett arbetarerörelseparti. Vi har ett viktigt politisktarbete, Det är dags att på allvar börja förnyelsearbetet på alla nivåer inom socialdemokratin.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar