onsdag 27 januari 2010

När barnen inte kan flytta


Sju av tio föräldrar med hemmavarande barn i åldern 20-25 år vill att deras barn ska flytta hemifrån. Barnen vill också flytta, om det hade varit möjligt. Men bostadsbristen tvingar dem att bo kvar hemma, visar en undersökning som Novus Opinion på uppdrag av Hyresgästföreningen.
Enligt denna har fyra av fem unga erfarenheter av missförhållanden och oegentligheter på bostadsmarknaden. Tre av tio högskolestudenter upplever att bostadssituationen påverkar studierna negativt. Framför allt de som hyr i andra hand som mår dåligt.
Unga drabbats hårdast av regeringens bostadspolitik. Mer än 400 000 unga saknar egen bostad; en förutsättning för att kunna studera, etablera sig på arbetsmarknaden och skaffa barn. 1,2 miljoner ungdomar ska ta sig ut på arbets- och bostadsmarknaden de närmaste tio åren. Men i storstäderna och på högskoleorterna är bostadsbristen u det närmaste konstant.
Hösten 2009 har mer än 40 procent av landets kommuner bostadsbrist. Det minskar rörligheten på arbetsmarknaden och försvårar företagens möjligheter att rekrytera arbetskraft, vilket skapar stora flaskhalsar i produktionen och sämre tillväxt.
I såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv bygger vi få bostäder.
De flesta studenter skulle i första hand välja en egen bostad - företrädelsevis i hyresrätt.
Möjligheten för människor med svag ekonomi, unga och studenter att ta sig in på bostadsmarknaden krymper.
Regeringen pratar varmt om ungdomar, men allt fler ungdomar står utanför bostadsmarknaden!
Boende handlar inte bara om bostaden utan också om hur det fungerar med vård, skola och omsorg där man bor. Det handlar även om kommunikationer, kommersiell service och inte minst möjligheten att få jobb.
Ett bra boende är av största vikt för att man ska kunna klara andra centrala delar av livet, till exempel utbildning, hälsa och arbete. Vi bygger samhälle inte bara bostäder.
Kommunerna behöver ta en mer aktiv roll i bostadsförsörjningen. Bättre service till bostadssökande, regler mot diskriminering, krav på inrättande av kommunal bostadsförmedling samt offentliga förmedlingsprinciper även frö privata hyresvärdar.
Offentliga ägda bostadsbolagen bär ett socialt ansvar som andra aktörer på bostadsmarknaden inte kan ta på sig på samma sätt. Utan de kommunala bostadsföretagen skulle socialt utsatta personer ha ännu svårare att hitta någonstans att bo.
Det finns behov till ökade nyproduktion framför allt hyresrätter och små lägenheter som motsvarar ungdomarnas behöv av egen boende.
För att arbetsmarknaden ska kunna fungera förutsätts att det finns bostäder att tillgå. Hyresrätten och allmännyttiga bostadsföretag har länge varit samhällets främsta verktyg för att tillgodose behovet av bostäder.
Det räcker inte med enbart marknadskrafter för att tillgodose människors bostadsbehov.
Bostadspolitiken ska vara generell och omfatta hela befolkningen. Genom att se till att det finns bostäder där de nya jobben finns, förbättras landets konkurrenskraft.
Vi behöver en bostadspolitik som håller ihop och utvecklar Sverige.
Varför regeringen är så förbryllande passiv när byggandet av bostäder har stagnerat?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar