fredag 27 mars 2009

Jobbkris och moderaternas flummiga arbetslinje


Den moderatledda regeringen tror att vi kan blunda oss ur krisen!
Regeringen verkar inte förstå hur brännande jobbkrisen är. Denna kris och den moderatstyrda regeringens passivitet slår hårt mot svenska folket och Sveriges konkurrenskraft. Varje dag kommer nya besked om varsel, uppsägningar, konkurser och arbetslöshet.

Regeringen skyller sitt misslyckande på finanskrisen och på splittrad opposition.
Så kan det gå när högern har tappat greppet. Arbetsförmedlingen förutspår att arbetslösheten kommer att öka fortare än hittills i Örebro län, liksom på andra håll i landet. Jag är mycket oroad över den skenande ungdomsarbetslösheten.
Regeringens sviker ungdomar. Jag är starkt kritisk till att regeringen förvarar tusentals unga i den s.k. jobbgaranti utan insatser med innehåll.

Hur vill den borgerliga regeringen möta problemet med ökad arbetslöshet och därmed lägre skatteintäkter? Vad gör regeringen och dess moderata företrädare?
Socialdemokraterna har föreslagit kraftiga åtgärder inte minst för ungdomar, med regeringens passivitet riskerar Sverige att få en förlorad generation.

Vi har en rad förslag för att få igång arbetsmarknaden igen. Bland exemplen: Sänkt arbetsgivaravgift för småföretag, 50 000 fler utbildningsplatser inom högskola, arbetsmarknadsutbildning, komvux och yrkesvux. Praktikplatser på myndigheter för nyutexaminerade akademiker.

Det gäller att se vad som verkligen behöver göras i Sverige och rikta satsningar just dit. Därför vill vi ha investeringsstöd för hyresrätter och ROT-avdrag även för miljonprogram och hyresrätter. Det behövs investeringar i järnvägar, vägar och kollektivtrafik. Vi föreslår också en ny grön bonus för miljöbilar och för skrotning av gamla bilar.
Statligstöd till välfärdsjobben i kommuner och landsting. Höjt bostadstillägg för pensionärer och fördubblat fribelopp för studenter är också angeläget. Förslagen omfattar 20 miljarder kronor och ryms väl inom budgetmarginalen.

Redan under hösten 2006 krävde vi socialdemokrater att regeringen skulle agera mera kraftfullt. Jag anser att mer måste göras för att inte jobbkrisen ytterligare ska förvärras. Till skillnad från regeringen vill Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet fortsätta att förbättra den svenska modellen, där staten tar sin del av ansvaret för väl fungerande, utvecklande och demokratiskt arbetsliv.

Arbetsmarknadspolitikens utmaning är att ge bättre stöd för arbetslösa och alla som riskerar arbetslöshet, med fokus på de med sämst förutsättningar. Det kräver politisk handlingskraft och en arbetslinje som gynnar flertalet svenskar med helt andra ambitionsnivåer än den orediga politik den borgerliga regeringen för.
Ameer Sachet(S)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar