måndag 11 januari 2010

Handelsminister svar på mitt inlägg om Migrantarbetarna i Gulfstaterna


Frihandelsavtal ger möjlighet att ställa krav
Debatt: I år kan EU och Gulfstaterna förhoppningsvis slutföra förhandlingarna om ett frihandelsavtal med MR-klausul. Med en klausul om mänskliga rättigheter åtar sig Gulfstaterna att respektera de mänskliga rättigheterna för migrantarbetare i högre grad än vad som faktiskt sker idag, skriver handelsminister Ewa Björling (M) i replik till Sachet (S).Först vill jag tacka riksdagsledamot Ameer Sachet (S) (Europaportalen 100108) för att han uppmärksammar den viktiga frågan om demokrati och mänskliga rättigheter i Gulfstaterna och sambandet med de frihandelsförhandlingar som pågår mellan EU och GCC-länderna (alla Gulfstater på arabiska halvön förutom Jemen).
Små framsteg
Ameer Sachet har helt rätt när han beskriver de rådande missförhållandena för många migrantarbetare, bristen på demokrati och brist på respekt för de mänskliga rättigheterna. De flesta bedömare är dock överens om att det går att se tecken på förbättringar på vissa områden. Men det går långsamt och stegen är små.När det gäller migrantarbetares situation pågår ett reformarbete isamarbete med länderna varifrån många migrantarbetare kommer, främstIndien, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Kina och Filippinerna. En dialogäger rum inom ramen för den så kallade Colomboprocessen, där Gulfstaterna och de så kallade sändarländerna tillsammans med den internationella organisationen för migration (IOM) söker lösningar på problem som följt i fotspåren av den omfattande migrationen av arbetare. Regeringen välkomnar detta arbete.Under min tid som handelsminister har jag besökt Gulfregionen många gånger och vid varje besök har jag påpekat vikten av att respektera de mänskliga rättigheterna. Detta just för att frågorna som Ameer Sachet lyfter upp i sin artikel är så viktiga och grundläggande för vårt samhällssystem. Jag kommer att fortsätta ta upp dessa frågor.I februari medverkar jag i en konferens i Saudiarabien som anordnas av Exportrådet och det saudiska CMA (Capital Market Authority), konferensen ska handla om Corporate Governance och en stor del i detta är företagens sociala ansvar (CSR, Corporate Social Responsibility).
Svenska företag bäst i världen
Svenska företag är bäst i världen på CSR och jag är helt övertygad om att CSR är ett mycket viktigt instrument för att utifrån ett affärsperspektiv öka respekten för de mänskliga rättigheterna, förbättra miljön och arbetstagarnas arbetsvillkor, samt att motverka korruption.Utgångspunkterna är de tio principerna i FN:s Global Compact och OECD:sriktlinjer för multinationella företag, liksom ILO:s arbete ochkonventioner. CSR är en prioriterad fråga för regeringen och en viktigbeståndsdel i svensk utrikes- och handelspolitik. Något som påverkar ävenmigrantarbetares situation positivt.
Två frågor kvar
Förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och GCC har pågått i tvådecennier och det återstår nu endast två diskussionspunkter att lösa. Denena handlar om exporttullar och den andra om mänskliga rättigheter. I defrihandelsavtal som EU sluter med länder eller sammanslutningar av länder, ingår en klausul som handlar om respekten för de mänskliga rättigheterna. När avtalet undertecknas innebär detta att GCC-länderna åtar sig att respektera de mänskliga rättigheterna i högre grad än vad som faktiskt sker idag. Förhoppningsvis kan förhandlingarna slutföras under detta år.Avgörande MR-klausul
Ett frihandelsavtal med en MR-klausul är ur flera perspektiv bättre än ensituation utan avtal. Det blir enklare för EU- och GCC-länderna att bedrivahandel med varandra. Handel och investeringar kommer att öka och dettaleder till ökad tillväxt som leder till ökat välstånd. Vi har helt enkeltinte råd att inte handla med vår omvärld. En ökad handel leder också tillfler besök och ett ökat utbyte, inte bara när det gäller varor och kapitalutan också avseende företagskultur, politik etcetera. Ökad handel har visat sig leda till en ökad förståelse mellan folkslag.
Lysande exempel
EU är ett lysande exempel på hur man lyckats med handelsmedel skapa förståelse mellan folk som tidigare stridigt mot varandra. MR-klausulen underlättar också för både EU-företag och GCC-företag att i ökad omfattning framhålla vikten av de mänskliga rättigheternas betydelse i utbytet. Med ett avtal är det lättare för avtalsparterna att ställa krav på varandra.Utan ett avtal finns inte den möjligheten. En pågående dialog och utbyte ger större möjlighet att påverka. Det är min fasta övertygelse och det är där som min och Ameer Sachets åsikt går isär.
Ewa BjörlingHandelsminister

0 kommentarer:

Skicka en kommentar